Din pacate, rosiile, nemaipomenite din punct de vedere al gustului si nu numai, se deterioreaza rapid atunci cand sunt culese, din cauza continutului ridicat de apa pe care il au. Desi nu toata lumea cunoaste acest lucru, rosia este un fruct. Ceea ce este mai interesant este faptul ca, spre deosebire de alte fructe sau legume, rosia elibereaza si mai multe substante benefice atunci cand este gatita, substante care, in mod normal, sunt blocate in coaja pe care intestinal uman nu o poate digera.
Rosiile uscate la “soare” sau in cuptor sunt surse foarte bogate in substante nutritive, deoarece au concentratii mai mari de minerale decat rosiile proaspete. Uscarea rosiilor este un proces economic, dar cu un rezultat extrem de savuros si sanatos.
In primul rand, rosiile uscate sunt pline de antioxidanti, care protejeaza inima si reduc inflamatiile, intarind sistemul imunitar, prin aportul de vitamina C si A. Dintre toate sursele alimentare, au cel mai ridicat nivel de licopen, un antioxidant puternic care protejeaza organismul impotriva diferitelor tipuri de cancer si a afectiunilor cardiace, iar continutul ridicat de potasiu si calciu din ele ajuta la mentinerea unui sistem nervos sanatos.
Chiar si imbatranirea prematura a pielii poate fi prevenita consumand rosii uscate, pentru ca ele contin complexul de vitamina B, thiamina, riboflavina si niacina. Mai contin si vitamina K, care ajuta la mineralizarea oaselor si este extrem de necesara pentru coagularea sangelui.
Trebuie sa mai stiti ca fibrele din rosiile uscate contribuie la stimularea sanatatii digestive si alunga neplacuta constipatie. Consumate frecvent ajuta la prevenirea gripei si a infectiilor respiratorii.
Cand un aliment ca acesta, pe langa faptul ca este foarte gustos si se bucura de foarte multi consumatori in intreaga lume, mai are si atatea beneficii pentru sanitate, atunci parca iti vine sa il consumi zilnic. Si sunt o gramada de modalitati prin care poti face asta: le poti amesteca cu ulei de masline cu putin oregano sau busuioc, le poti manca presarate cu parmezan, le poti adauga pe pizza sau intr-o salata, pentru un plus de savoare sau, pur si simplu, cu alte combinatii ce ti le dicteaza imaginatia.