De la mic la mare, toata lumea iubeste spaghetele. Ele se numara printre cele mai populare feluri de mancare din lume. Spaghetele sunt paste lungi, subtiri si cilindrice, preparate din gris sau faina si apa. Cele traditionale aveau lungimea de 50 cm, dar, odata cu trecerea timpului, au castigat popularitate si cele mai scurte, cu lungimi de 25-30 cm.
Spaghetele uscate italiene sunt facute din gris de grau dur, dar in afara Italiei, se fabrica si din alte tipuri de faina. Cuvantul “spaghete” provine din cuvantul italian “spaghetti”, acesta fiind forma de plural a cuvantului “spaghetto”, cuvant care este diminutivul lui “spago”, ce inseamna dir subtire.
Asa cum si spaghetele sunt incurcate in farfurie si istoria lor este destul de incalcita, fiind destui cei care vor sa isi atribuie aceasta inventie minunata.
In multe documente se mentioneaza ca Marco Polo este cel care a adus spaghetele pe teritoriul Italian, dupa o calatorie de explorare in Orientul, in sec.XIII. Cu toate ca poporul chinez nu este de acord cu aceasta teorie, deoarece intr-un mormant etrusc ce dateaza din anii 3000 i.Hr. s-au gasit urme de un fel de mancare asemanator cu spaghetele, exista dovezi clare ca pastele consumate de chinezi erau foarte diferite de spaghete, atat prin forma, cat si prin ingredientele folosite la prepararea lor (pastele consumate de chinezi erau preparate, la vremea aceea, din mohor si mei, pe cand italienii foloseau faina din grau dur la prepararea lor).
Mai mult, in 1279, in inventarul unui soldat din portul Genova, era mentionat si un cos cu paste uscate. Astfel, teoria ca Marco Polo a adus spaghetele din China este contrazisa, deoarece el a revenit din calatoria in Orient in anul 1295.
Apoi avem si mitologia greaca, ce ne relateaza despre o masinarie ce realiza snururi de aluat, inventata de zeul Vulcan, acele snururi de aluat fiind primele spaghete inventate.
Printre variantele din istoria spaghetelor mai exista si aceea ca spaghetele s-ar fi nascut in Regatul Siciliei, in jurul secolului 12. Totusi, spaghetele au aparut aici mult mai devreme, fiind aduse de arabi, in momentul cuceririi Siciliei de catre acestia (sec.I d.Hr.). Multi istorici sustin aceasta teorie, dat fiind si faptul ca in retete vechi siciliene de preparare a pastelor exista si elemente din gastronomia araba. Mai mult, in sec. XII, italienii au invatat, tot de la arabi, o metoda de a usca pastele, pentru a le lua cu ei si in calatorii, deoarece pastele proaspete se stricau destul de repede.
Oricine le-ar fi inventat, lumea din ziua de astazi este fericita ca exista un preparat atat de gustos, usor de preparat si foarte versatile. Ca si o curiozitate, spaghetele erau numite la inceput macaroane, cuvant care deriva din termenul Sicilian care inseamna a face aluat cu forta. La inceputuri, aluatul era framantat cu picioarele, metoda ce era foarte obositoare.
Spaghetelor le datoram si inventia furculitei cu mai multi dinti, ce a fost realizata in mod expres pentru a fi folosita la consumarea spaghetelor.