Daca vezi in lista de ingrediente “trufe”, inseamna ca ai dat sigur peste o mancare foarte rafinata. Trufele sunt ciuperci care cresc in subteran, prin asocierea dintre o planta vegetala si radacinile arborilor de foioase. Apar, in mod deosebit, in preajma stejarilor, castanilor si nucilor, in perioada aprilie-iunie. Cu o valoare inestimabila in domeniul culinar, trufele sunt considerate adevarate delicatese, pretul lor piperat intarindu-le acest statut.
Considerate “diamantele pamantului”, cu proprietati magice, trufele isi incep istoria acum 4000 de ani, pe vremea cand sumerienii le aminteau ca si afrodisiac si le consumau alaturi de orez, naut, bame, mustar si linte.
Putin mai tarziu, regii babilonieni consumau trufe impachetate in papirus si puse pe jar. In Egipt, de aroma trufelor aveau parte doar regii si oamenii foarte bogati. In acelasi timp, grecii si romanii le foloseau ca si afrodisiac, romanii folosindu-le si inainte de bataliile importante, convinsi fiind ca trufele le asigura o sanitate si o conditie fizica deosebita.
In Antichitate, Plutarh povestea ca trufele ies in locul in care traznetele si fulgerele ating pamantul si ca, atunci cand aceastea ies, alunga demonii. Pe de alta parte, Mohamed credea ca trufele sunt o mana cereasca, trimisa de Allah, iar sucul rezultat din ele este leacul ideal pentru bolile de ochi.
In Evul Mediu insa, oamenii nu puneau mare pret pe gustul lor deosebit, ci pe aspectul lor deloc deosebit, chiar putin hidos si le considerau ca pe un instrument al diavolului, de vina pentru acest lucru fiind culoarea intunecata a trufelor si faptul ca ele cresc in subteran, in locuri apropiate de paduri, locuri despre care se credea pe atunci ca adapostesc vrajitoarele.
Elogiate si placute de toata lumea, trufele au fost incluse ulterior in mesele celor mai mari personalitati ale lumii si ridicate la rang de delicatese.
Procedeul de gasire si pregatire al trufelor este foarte complicat. Trufele se cauta cu porci si caini special antrenati pentru gasirea lor, care au mancat bine inainte, ca nu cumva ei sa consume aceste ciuperci atat de rare.
Apoi bucatarii curata cu mare atentie ciupercile, uscandu-le numai cu prosoape din hartie, introducandu-le dupa acest process in frigidere speciale. Dupa trei zile sunt scoase de la rece si depozitate in recipiente de sticle pentru cateva luni.
Gatite, isi pierd aroma, asa ca bucatarii incearca sa le foloseasca in stare cruda, taiate, rase sau presarate in diverse feluri de mancare. Merg de minune si cu alimente grase, ca untul, branzeturi sau oua.
Daca buzunarul nu te impiedica sa cumperi cateva sute de grame de trufe, trebuie sa le incerci neaparat. Au o aroma deosebita, cu care nu te intalnesti prea des in viata!
Va astept la restaurant pentru a incerca preparatele noastre: Tortelli cu ricotta si sos de trufe sau Fettuccine cu trufe!