Spumantul celebru al italienilor, Prosecco, nu e un vin nou, asa cum se crede. Intradevar, a devenit ultracunoscut acum cativa ani, dar povestea lui incepe demult, pe vremea Imperiului Roman.
Prosecco este un vin spumant, alb- sec sau extrasec, produs din strugurii Glera, care cresteau in jurul unui satuc numit…Prosecco. Denumirea satului se trage de fapt din slovena, de la cuvantul “prozek”, care inseamna “drum prin padure”(satul numit Prosecco fiind situat la granita dintre Italia si Slovenia). Asa cum sampania veritabila vine din regiunea Champagne din Franta, asa si Prosecco se numeste Prosecco doar daca e produs in nord-estul Italiei, in regiunile Friuli, Venetia, Giulia si Veneto.
In timpul Imperiului Roman, Prosecco avea un sustinator in persoana lui Plinius cel Batran, care scrie ca sotia imparatului Augustus, Livia, “ii datoreaza cei optzeci si sase de ani de viata “ vinului Prosecco. Totodata, la acea vreme, se credea ca vinul are proprietati vindecatoare, fiind folosit pentru alinarea suferintelor la stomac sau pe cele provocate de simple accidente.
Spre deosebire de sampanie, care foloseste metoda traditionala de preparare, a doua fermentatie facandu-se direct in sticla, la Prosecco se practica metoda celei de a doua fermentatii in cisterne din otel inoxidabil. Astfel se explica si pretul mai scazut decat al sampaniei, procedeul de preparare pentru Prosecco fiind mai putin costisitor. De altfel, multa vreme, denumirea pentru Prosecco a fost „sampania saracului”.
O sa intalniti Prosecco cu trei niveluri de perlaj, asta ca sa folosim un cuvant mai pretentios pentru “bule”. Exista Prosecco spumante (care are cele mai multe bule), frizzante si tranquillo (varianta fara nicio bula, mai putin cunoscut decat variantele acidulate).
Curios este ca, pana in sec. al XIX-lea, Prosecco nu a avut bule, fiind doar un vin simplu, nespumant. Noroc ca Antonio Carpene a supus acest vin alb obisnuit unui al doilea proces de fermentatie, datorita careia Prosecco a castigat renumele de vin spumant recunoscut international, crama Carpene Malvolti fiind prima care a produs Prosecco-ul asa cum il stie toata lumea in ziua de azi.
In Cartizze, localizat in zona de origine controlata si garantata Conegliano Valdobbiadene, unde se intind pe un deal cele mai vechi soluri, excelente pentru viticultura, se produce cel mai calitativ si mai scump Prosecco.
Bineinteles, cand iesi la cumparaturi si ai pofta de un Prosecco, trebuie sa fii atent la etichete, asta in cazul in care vrei sa fii sigur ca iti cumperi un Prosecco adevarat. Cauta pe eticheta termenii DOC (denumire de origine controlata), caz in care vei vedea doua origini pe eticheta, Veneto si Friuli sau DOCG (denumire de origine controlata si garantata), acest termen venind din Conegliano-Valdobbiadene, regiune mai mica, dar care produce vinuri de calitate superioara.
Asadar, tine minte! Nu trebuie sa intrebi niciodata care e cel mai bun Prosecco. Totul tine de gusturi, de ocazie, de buget. Exista doar un singur Prosecco, acela care iti place tie cel mai mult!