Sosul Pesto, acest Verde Imparat al sosurilor cu care italienii se mandresc peste tot in lume, este un sos care si-a facut loc cu usurinta in bucatariile gurmanzilor din toata lumea datorita gustului sau delicios.
Inventia sosului Pesto se datoreaza locuitorilor din Liguria, provincie genoveza din nord-vestul Italiei, situata intre Marea Mediterana si Muntii Appenini. De aici ii vine si numele des intalnit, Pesto alla Genovese. Sosul este un amestec, foarte reusit, bineinteles, de busuioc pisat, usturoi, branza tare, rasa, seminte de pin si ulei de masline. Tinand cont de faptul ca, in Europa, busuiocul a fost cultivat pentru prima data in Liguria, nu ne mai mira faptul ca de aici provin cele mai bune sosuri Pesto.
Pentru gustul unic al sosului, locuitorii din Liguria folosesc busuiocul genovez, mai precis, trei tipuri de busuioc din cele 69 de tipuri, care cresc natural in zone precum Asia, Africa sau America Centrala.
Denumirea lui vine din italiana, de la participiul trecut al verbului “pesto”, care inseamna “ a zdrobi”. Metoda prin care el este preparat, intr-un mojar de marmura cu un pistil de lemn, pentru a obtine cea mai buna aroma, e preferata multor bucatari, metoda mixerului fiind exclusa datorita faptului ca aromele isi pierd din intensitate.
Despre perioada in care a aparut, unele surse il plaseaza chiar in timpul romanilor, ce aveau un preparat foarte asemanator cu sosul Pesto de azi, numit “moretum”, o pasta verde obtinuta din branza, usturoi si ierburi. Mai apare si in Evul Mediu, printre oamenii de rand, care consumau “l’agliata”, un sos obtinut din nuci strivite si usturoi, consumat cu precadere de cei care calatoreau pe mare si care credeau ca sosul avea proprietati benefice, protejandu-i de boli in timpul calatoriilor.
Cert este ca bucatarii din Peninsula Italica iubesc la nebunie sosul Pesto si sunt extrem de mandri de el, incat au creat un campionat anual, in care se cauta cele mai bune retete de Pesto.
Bineinteles, sosul Pesto are si un “rival”. Din sudul Italiei, din Sicilia, o zona incarcata de istorie, vine pesto-ul rosu, un alt amestec delicios din rosii uscate frecate cu chilli si usturoi, ulei de masline, busuioc, parmezan si seminte de pin, cunoscut sub denumirea Pesto alla Siciliana.
In orice forma ar fi, verde, rosu sau in alte combinatii, sosul Pesto da savoare oricaror preparate. E atat de bun, incat poate fi mancat pur si simplu, uns pe paine. Tine minte doar doua lucruri esentiale, atunci cand vrei sa prepari un Pesto la tine acasa: iti trebuie neaparat un mojar si un pistil (asa vei fi sigur ca ingredientele nu isi vor pierde din aroma) si trebuie sa te misti foarte repede, ca nu cumva ingredientele sa oxideze.