Se pare ca italienii au legende pentru aproximativ toate felurile de mancare din cartile lor de bucate. Si cu cat este mai cunoscut preparatul de catre lumea intreaga, cu atat apar si mai multe legende.
In aceasta situatie se afla si pastele carbonara. O reteta italieneasca veche, arhicunoscuta de cel putin jumatate din globul pamantesc, in care se folosesc paste (de obicei din cele lungi), oua, costita de porc, branza si nelipsitul parmezan, extrem de gustoasa si cam pe gustul tuturor, pana si al copiilor.
Chiar si asa, cunoscuta reteta nu a scapat nici ea de dispute asupra locului in care s-a gatit prima oara sau asupra ingredientelor folosite. Cam toate regiunile din Italia ar vrea sa o aiba in palmares, dar se pare ca ea s-a nascut in regiunea laziala (cea cu centrul la Roma).
Cea mai credibila legenda despre pastele carbonara este aceea ca reteta a fost inventata de muncitorii care faceau carbuni de lemn in padurile din Apenini, muncitori care se numeau carbonari (cuvant provenit de la “carbonaro”- in traducere “carbune arzator”). Acestia primeau zilnic cateva ingrediente simple (paste, ou, costita, branza) pentru a-si putea pregati masa chiar in padure, aproape de locul de munca, ingrediente care le ofereau o masa satioasa si necesarul de calorii zilnice.
Se mai crede ca pastele carbonara au fost inventate chiar de Carbonari, care erau membrii unei societati revolutionare secrete, ei jucand un rol cheie in incercarile timpurii de a unifica Italia. Ingredientele retetei fiind banale, iar prepararea ei destul de simpla, puteau prepara oriunde si oricand aceste paste, mai ales ca ei se ascundeau mereu, fiind urmariti de catre autoritati.
Ca reteta sa capete si tente internationale, in unele scrieri apare si povestea ca ea ar fi fost inventata de un soldat de culoare American, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, dupa eliberarea Romei. Acesta ar fi folosit la prepararea ei branza si baconul din ratia lui zilnica, in combinatie cu pastele locale.
Sa aducem aminte si de faptul ca era o traditie la italieni sa le prepare paste carbonara copiilor carora nu le cresteau dintii la timp. O data ce incepeau sa consume acest fel de mancare, problemele dispareau si dintii incepeau sa creasca. Bineinteles, nu se stie sigur ce anume ajuta dintii sa creasca, poate calciul din branza sau ouale folosite in reteta.
Adevarate sau nu, sunt legende frumoase, care stau la baza unui preparat fenomenal, gustos din cale afara, foarte satios, care e recomandat a fi consumat mai ales in zilele friguroase, datorita indicelui caloric.