Da, are un nume sofisticat, dar probabil ca, daca l-ai traduce, numele acestui preparat ti-ar alunga pofta de mancare. Ossobuco se traduce, pur si simplu, oase gaurite sau oase cu gauri. Oare aceasta e si explicatia pentru faptul ca in meniurile din restaurantele in care se serveste nu il gasesti tradus niciodata, ci folosit cu numele lui pompos?
Pe scurt, Ossobuco se aseamana cu ceea ce stim noi ca inseamna rasol de vitel. Reteta lui este una dintre emblemele culinare ale Italiei si vine din regiunea Lombardiei, Milano, regiune unde orezul si mamaliga sunt mai populare decat pastele si unde se consuma intens carne.
Este o mancare foarte satioasa, preparata dintr-o felie mare de carne cu os, sectionata din piciorul de vitel (partea superioara), alaturi de care se serveste, de obicei, orez Milanez cu sofran si Gremolata, un amestec delicios de patrunjel, usturoi si coaja de lamaie rasa. Un fel de tocanita de vitel, fiarta la foc mic, cu o aroma imbietoare, multumita osului inconjurat de carne.
Cu trecerea timpului, reteta pentru Ossobuco a primit modificari si ingredient noi. Doua variante ale retetei sunt foarte cunoscute: Ossobuco al bianco, care este reteta traditionala, , servita cu orez Milanez si Gremolata si varianta din zilele noastre, aceea imbogatita cu sos de rosii. Trebuie sa stiti ca italienii mananca si maduva osului, ea fiind considerata o delicatesa, cu o lingurita lunga si subtire.
Un Ossobuco reusit sta la cuptor, cateva ore bune, pana cand carnea e atat de frageda, incat se desprinde usor de pe os. Este destul de usor de pregatit, numai ca trebuie sa te inarmezi cu rabdare, pentru ca il pregatesti repede, dar ai ceva de asteptat pana cand e gata. Un secret al bucatarului: atentie la feliile de carne pe care le cumperi! Trebuie sa nu fie mai groase de 4-5 cm. Daca sunt mai groase de atat, nu se vor gati bine, dar si daca sunt mai subtiri, risti sa ususci carnea. Un bonus la secretul bucatarului: poti sa rumenesti putin feliile de carne in tigaie, dupa ce le-ai tavalit putin prin faina, inainte sa le bagi la cuptor.