Unii i-au dat denumirea de “cel mai mare carnat din lume”, altii o considera un produs ieftin, unii ii iubesc gustul, altii nici nu vor sa auda de ea. Intradevar, nu se numara printre cele mai “light” alimente, dar este foarte gustoasa si e preferata atat de adulti, cat si de copii.
Mortadella, caci despre ea este vorba, este o specialitate italiana, aparuta cu 800 de ani in urma, in regiunea Bologna, regiune bogata in paduri de stejari, care ofereau cea mai buna ghinda porcilor locali, fie ei domestici sau salbatici, lucru care le facea carnea foarte gustoasa. Arata ca un carnat urias, realizat din carne foarte fin maruntita (ori prin procedee mecanice-taiere, ori, conform traditiei, prin zdrobire in mojar cu pistilul), la care se adauga (obligatoriu) cel putin 15 % cubulete de slanina (de la baza gatului) si condimentele specifice: piper negru, mirt (planta mediteraneeana, cu gust picant si aromat) si fistic.
Ceea ce putini cunosc este faptul ca mortadella, chiar daca in zilele noastre este un aliment destul de accesibil tuturor, pe atunci era un aliment costisitor si se gasea doar pe mesele nobililor. In sec. al XV-lea, Vicontii din Milano ofereau orasului Bologna un bou foarte gras, in schimbul minunatei mortadelle.
Exista doua teorii in legatura cu etimologia numelui. Prima ar fi ca denumirea de “mortadella” vine de la myrtatum, ceea ce inseamna mirt, planta aromatica folosita la prepararea ei. Cea de a doua teorie pleaca chiar de la procesul de preparare si de la denumirea vasului in care se prepara mortadella la origini, farcimen murtatum, insemnand carne tocata intr-un mojar.
Reteta a fost pastrata secreta mult timp in Bologna. Pe atunci se zvonea ca mortadella este facuta din resturi de carne de la diferite animale, cum ar fi carnea de vitel sau de magar. De abia in 1667 Vincenzo Tanara, producator de mortadella, face cunoscute informatii exacte despre reteta, cu deosebirea ca reteta lui continea mai putina grasime decat retetele din trecut.
In zilele noastre, mortadella este extrem de cunoscuta si raspandita, gratie imigrantilor italieni din toata lumea. Se consuma foarte des in Spania si Portugalia, preparata cu piper si masline, mai ales in sandviciuri. In estul Spaniei este intalnita sub denumirea de “mortadella italiana”, pentru a nu se face confuzie cu un alt preparat local, numit “catalana”.
Chiar si Romania are o varianta de mortadella italieneasca, la care s-a adaugat usturoi si s-a ajuns la multvestitul parizer.
Sub orice denumire s-ar gasi, mortadella este un preparat preferat de foarte multi oameni. Oameni care il prefera taiat felii foarte subtiri in sandviciuri, oameni care il pun in diverse feluri de mancare sau oameni care il mananca, pur si simplu, ca aperitiv, pe un platou apetisant, pregatit expres pentru a alunga foamea.